Найкращі поради щодо зйомки дивовижного заходу сонця

Захід сонця належить до найпопулярніших об’єктів зйомки. До того ж, його чарівність триває досить довго. Навіть коли сонце сховається за горизонтом, небо ще близько 20 хвилин світиться сутінковим сяйвом, що чудово виглядає на знімках. Спробуйте застосувати наші поради, щоб максимально скористатися цими чарівними моментами.

©Ніл Фріман | Nikon School

• Щоб передбачити гарний захід сонця, погляньте на хмари. Найкраще в кадрі виглядатимуть розкидані високо в небі купчасті хмари, бо на заході кожна з них барвисто світитиметься, створюючи приємну загальну картину. Натомість шаруваті хмари виглядатимуть гірше. Дощовий день також може провіщати ефектний захід сонця: якщо надвечір дощові хмари починають розсіюватися, у вас може вийти неперевершений знімок.

• Під час заходу сонця слід реагувати швидко: у вас буде близько 20 хвилин, щоб зробити гарний знімок. Крім того, щохвилини картина стає цілком інакшою, оскільки змінюється інтенсивність світла та його відблиски на різних предметах. Головне – підготуватися заздалегідь. Вовтузячись із ніжками штатива, ви можете пропустити найкращий момент.

• Для справді ефектних настроєвих знімків не достатньо самого тільки заходу сонця: слід подбати й про передній план кадру, як-от гарні форми, тіні, деталі або текстури. Хмари та птахи на небосхилі також додають знімку глибини й оживляють картину.

• Зазвичай для такої зйомки, коли сонце вже почало опускатися за обрій, потрібна експозиція тривалістю більше секунди, тому слід якомога зменшити тремтіння фотокамери. Для цього скористайтеся штативом із кабелем дистанційного спуску затвора або автоспуском фотокамери. Перевіряйте знімки на екрані та за допомогою гістограми (див. нижче) і за необхідності збільшуйте час експозиції для наступного знімка. Утім, для зйомки темних силуетів на передньому плані потрібно скоротити витримку. Однак не варто включати забагато темних деталей у кадр, щоб зображення не вийшло занадто чорним.

• Ще поки сонце на небі, установіть режим пріоритету діафрагми (режим A фотокамери) і автоматичну чутливість ISO, якщо ви знімаєте з рук. Це допоможе вам досягти збалансованої експозиції й ефекту, ніби світло зникає з неба. Під час заходу сонця світло змінюється доволі швидко. Якщо ви використовуєте ручний режим (режим M), вам доведеться постійно змінювати налаштування фотокамери, щоб підтримувати правильне значення експозиції. Так ви заощадите трохи часу на оцінюванні освітлення та композиції зображення. Якщо вам потрібна довша витримка, ви можете скористатися нейтральним фільтром або зменшити діафрагму (наприклад, f/11 або f/16). Якщо встановити низьке значення ISO (64 або 100), можна також підвищити якість зображень і збільшити витримку.

Якщо ви знімаєте в режимі пріоритету діафрагми під час сутінок або в «режимний час», коли сонця немає на небі, ви можете скористатися функцією корекції експозиції фотокамери, щоб точно налаштувати експозицію. Ви також можете переключити зйомку в ручний режим (режим M), щоб отримати повний контроль над експозицією, витримкою та налаштуваннями діафрагми.

Щоб отримувати різкі зображення в умовах недостатнього освітлення, ви можете вибрати автофокусування чи ручне фокусування. Автофокусування за центральною точкою фокусування в умовах слабкого освітлення дасть змогу швидше фокусуватися на об’єктах. Якщо вас не влаштовують результати, на об’єктиві та фотокамері переключіть режим фокусування на ручний, увімкніть Live view і використовуйте сенсорний екран або кнопку плюса, щоб збільшувати зображення на РК-дисплеї. Обертайте кільце ручного фокусування об’єктива, щоб досягти бажаної різкості об’єкта. Крім того, можна скористатися попереднім фокусуванням і сфокусуватися на об’єкті, коли він достатньо освітлений, а потім зафіксувати фокус.

• Якщо сутінковий сюжет включатиме світло від підсвічених будівель чи вуличних ліхтарів, подбайте про вимірювання: через слабке світло експонометр може налаштувати довший час експозиції, щоб підсвітити темні ділянки, але тоді яскраві ділянки будуть занадто експоновані та пересвічені. Щоб уникнути цієї проблеми, застосуйте корекцію експозиції. Якщо більша частина сюжету темна, варто недоекспонувати знімок на кілька кроків ЗЕ. Крім того, легке недоекспонування може посилити кольори на знімках заходу сонця.

• Щоб переконатися, що параметри налаштовані правильно, перевіряйте зображення не лише на РК-дисплеї, але й за гістограмою. Гістограма – це отримане миттєвим аналізом графічне відображення діапазону тонів на знімку. Під час зйомки заходу сонця гістограма відразу покаже, якщо знімки переекспоновані, а яскраві частини пересвічені. На проблему відсікання світлих тонів укаже висока концентрація зубчастих піків у правій частині гістограми. Якщо на знімку є сонце, частина світлих тонів може відсікатися без втрат якості знімку (за умови, що піки кривої на гістограмі припадають переважно на центр).

• Більшість із наведених вище порад стануть у пригоді й для відеозйомки заходу сонця. Якщо об’єктив звернений просто на призахідне сонце, майте на увазі, що відблиск від об’єктива може вибілити деталі. З цим можна боротися, зменшивши діафрагму, щоб впускати крізь неї менше світла й отримати темніше зображення. Також можна заблокувати доступ надлишкового світла поляризаційним фільтром або розсіяти його розсіюючим фільтром. Можна також не знімати саме сонце, а зосередитися на пейзажі, що підсвічується згасаючими променями (це також стосується нерухомих зображень). Щоб мати більше варіантів для редагування, постарайтеся зняти якомога більше кадрів обох типів, ще поки достатньо світла.

Шість швидких порад

1. Завжди знімайте зображення у форматі RAW (NEF), щоб мати якомога більше інформації, корисної для подальшої обробки знімка.

2. У балансі білого виберіть "денне світло" або "тінь", щоб знімати сутінкове небо в глибоких синіх тонах, а світло вольфрамових ламп – у теплих жовтогарячих тонах (утім, проблеми з балансом білого на зображеннях у форматі RAW можна буде виправити згодом на комп’ютері).

3. Варто дотримуватися простого правила. Якщо сонце ще на небі, виберіть режим пріоритету діафрагми. Якщо сонце вже зайшло, виберіть ручний режим експозиції.

4. Знімок заходу сонця зі спалахом може виглядати занадто просто. Проте йому можна надати природніших кольорів, наклавши на спалах вольфрамовий або теплий фільтр.

5. Використовуйте градуйований фільтр нейтральної щільності (ND), вирівнявши його за горизонтом, щоб збалансувати контраст між яскравішим призахідним небом і темним переднім планом.

6. Якщо ви не опівнічник, знімайте захід сонця восени або взимку, коли дні коротші. У Європі сонце може заходити вже о 15:30 (що далі на північ, то раніше взимку сідає сонце).

Автор тематичної статті та зображень: Ніл Фріман.